Acidul folic este o substanță de sinteză, inexistentă în natură, fiind produs abia în anii 40, când a și început să fie introdus în medicamente și în alimente.
Vitamina B9 este o denumire generică pentru compușii acestui acid folic, compuși numiți folați, de la latinescul folium, adică frunză. Folații, cum le arată și numele, sunt întâlniți în frunzele plantelor verzi (spanacul fiind campion la acest capitol), fiind așadar o substanță naturală, pe care organismul s-a obișnuit să o metabolizeze de-a lungul milioanelor de ani de evoluție.
Principala diferență dintre folați (adică vitamina B9 naturală) și acidul folic este că, în timp ce substanța de sinteză se asimilează integral, versiunile naturale sunt eliminate fără probleme de organism, atunci când sunt în exces. De aceea, vitamina B9 favorizează vindecarea cancerului de intestin, sân sau prostată, în timp de acidul folic îi accelerează evoluția.
S-a presupus inițial că acidul folic previne și câteva forme de cancer, un studiu pe aproape o mie de pacienți cu cancer de colon, făcut în America, demonstrând însă contrariul. De ce? Pentru că, spre deosebire de vitamina B9 naturală, acidul folic se asimilează integral în organism, unde este depozitat în ficat, fiind apoi eliberat în exces și formând compuși ce accelerează puternic creșterea tumorilor.
Vitamina B9, în forma sa naturală, are câteva funcții importante:
– reglează activitatea sistemului nervos, având un efect puternic calmant și stimulând unele procese cognitivie cum ar fi atenția, creativitatea.
– ajută la regenerare țesuturilor îmbătrânite sau distruse, fiind remediu de primă importanță în așa-numitele tratamente anti-aging (de întinerire).
– contribule la buna funcționare a sistemului cardiovascular, contracarând acțiunea enzimei care provoacă o creștere a tensiunii arteriale.
– ajută la asimilarea fierului și combate anemia, iar împreună cu vitamina B12, cele două ajută și la menținerea unei oxigenări celulare normale.
UNDE GĂSIM ÎN MOD NATURAL VITAMINA B9?
Din fericire, vitamina B9 se găsește în multe alimente, devenind deficitară doar la persoanele care consumă hrană supra-rafinată sau atunci când crește necesarul din această vitamină (în caz de sarcină, alăptare, convalescență etc.). Principalele surse de vitamina B9 sunt:
– frunzele comestibile proaspete, cum ar fi cele de spanac, salată verde, urzică, ștevie.
– legumele, în special broccoli, varza de Bruxelles, sparanghelul.
– ouăle de găină (în special gălbenușul)
– leguminoasele, mai ales boabele: fasole, lintea, năutul.
– fructele, în special exotice, cum ar fi portocalele (inclusiv sucul), bananele, avocado, mango.
În cazul deficiențelor mari de vitamina B9, este recomandat consumul campioanei absolute în acest domeniu și anume al drojdiei de bere. Produsul Magne Complex B contine extracte de drojdie de bere, cu complexul de B-uri, într-o formă foarte concentrată și standardizată, putându-se astfel controla foarte bine doza zilnică din fiecare vitamină.
Nu exista nici un comentariu adaugat pana acum.
Adauga tu primul comentariu