Calităţile nutritive şi terapeutice ale grapefruitului nu încetează să uimească oamenii de ştiinţă, făcând obiectul a zeci de studii medicale.
Grapefruitul este constituit în proporţie de aproximativ 90% din apă, la care se adaugă potasiu şi vitamine. Un grapefruit de 200 de grame asigură necesarul de vitamina C pentru o zi întreagă şi un sfert din necesarul de vitamina A. De asemenea, conţine mici cantităţi din vitaminele B1 şi B5 şi alte vitamine din complexul B și vitamina E.
Acesta are în compoziţia sa nişte substanţe prea puţin cunoscute, dar care fac adevărate minuni în organism: zeaxantina, de exemplu, ţine departe bolile oculare şi cardiace, în timp ce naringenina blochează dezvoltarea cancerului, iar spermidina menţine tinereţea ţesuturilor şi măreşte speranţa de viaţă.
Grapefruitul conține:
– pigmenți (flavonoide) care distrug bacteriile, ciupercile parazite și virușii, inhibă dezvoltarea unor formațiuni tumorale
– substanțe amare, care stimulează imunitatea, reglează metabolismul zaharurilor și al grăsimilor.
– substanțe aromatice care alungă insectele și distrug animalele inferioare (protozoarele)
Sucul proaspăt de grapefruit
Se obţine prin simpla stoarcere, făcută fie cu clasicul dispozitiv manual, fie cu cel electric. Pentru a avea efecte terapeutice maxime, sucul de grepfruit trebuie consumat proaspăt, stors cu cel mult 2 ore înainte de a fi băut – dacă se păstrează la temperatura camerei – şi cu 6 ore înainte de a fi băut – dacă se păstrează la frigider. De regulă, se administrează pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă.
Extractul glicerinat din sâmburi de grapefruit
Se obține prin folosirea unui amestec de glicerină, apă și alcool pentru a dizolva toate tipurile de substanțe active din semințele grepfrutului. Este cel mai puternic preparat obținut din semințele de grapefruit. Acesta este un lichid cu miros plăcut, de citrice, cu o culoare portocalie intensă și un efect antibiotic, antiviral și antifungic puternic. Cu condiția ca extracția să fi fost făcută cu ingrediente biologice, acest produs se poate folosi și intern. Extractul glicerinat este considerat o formă de administrare eficientă a sâmburilor de grapefruit, având o sferă vastă de aplicații, așa cum poți vedea citind indicațiile produsului Citromicină de aici.
Grapefruitul şi cancerul
Este cunoscut faptul că persoanele care adoptă o dietă cu multe citrice au o incidenţă mult mai scăzută a cancerului de sân, de plămâni, de pancreas, de colon, de rect, de prostată. S-a constatat, între altele, că există o proporţie inversă între consumul de vitamina C, existentă în cantităţi însemnate în grepfruit, dar şi în lămâi şi portocale, şi apariţia cancerului de stomac, de esofag şi al cavităţii bucale. Tot vitamina C are efecte de protecţie contra acţiunii nocive a unor chimicale cancerigene cum sunt nitrozaminele. Apoi, o substanţă prezentă în grepfruit (naringenina) are – conform unor studii de ultimă oră – un efect uimitor: pur şi simplu repară ADN-ul care a suferit mutaţii, prevenind astfel transformarea celulelor normale în celule canceroase.
Grapefruitul şi obezitatea
Dacă în cantităţi mici grepfruitul este un excelent stimulent al apetitului alimentar şi al digestiei, administrat în doze mari, acest fruct se comportă ca un foarte eficient inhibitor al poftei de mâncare. Consumat înainte de masă, el reglează între altele secreţia de sucuri digestive şi influenţează senzaţia de foame, inhibând-o.
Grapefruitul şi bolile de rinichi
Este demonstat ştiinţific: un pahar de suc de grepfruit pe zi previne formarea sau refacerea pietrelor la rinichi. De ce? Pentru că oxalaţii şi uraţii sunt dizolvaţi, efectiv, de către acidul citric şi alte substanţe conţinute în grepfruit, care alături de portocală este printre cele mai eficiente remedii contra pietrelor la rinichi.
Nu exista nici un comentariu adaugat pana acum.
Adauga tu primul comentariu