Ce este sistemul imunitar?
Sistemul imunitar este o “armată” formată din miliarde de celule, menită să ne protejeze corpul de orice formă de agresiune din exterior sau din interior.
Zilnic, mii şi milioane de microbi cu care intrăm în contact sunt inactivaţi de către acest sistem, fără ca noi să ştim. În lipsa acestor structuri de apărare, coordonate magistral de către o veritabilă inteligenţă naturală aflată în organismul fiecăruia dintre noi, nu am putea supravieţui nici măcar o zi. Atunci când ne îmbolnăvim de guturai, de gripă, când facem o infecţie renală ori urinară, o hepatită sau orice altă formă de infecţie, “vina” o poartă nu neapărat microorganismele care o produc, ci, în primul rând, sistemul imunitar, care în mod normal are capacitatea de a opri orice agresiune microbiană, cunoscută sau necunoscută. Fără îndoială că buna funcţionare a acestui sistem este o veritabilă cheie a sănătăţii fiecăruia.
Din păcate, stilul de viaţă al omului modern este cât se poate de neprielnic acestui sistem imunitar, care mai ales pe termen lung se dovedeşte a fi extrem de sensibil la intoxicaţiile lente prin alimentaţie, la calitatea îndoielnică a apei de băut, la sedentarism, la stres, la poluarea atmosferică şi la o multitudine de alţi factori nocivi. Din acest motiv, epidemiile de gripă, de hepatită virală, infecţiile renale etc. fac ravagii în ultimele decenii. Medicina naturistă are însă mijloace pentru a revigora acest sistem imunitar, printr-o “armă” foarte puternică a naturii: stimulentele imunitare din plante medicinale.
Iata un clasament al celor mai eficiente plante care intaresc sistemul imunitar:
– Echinacea – acţionează relativ rapid (în 3-4 zile apar efectele de mărire a capacităţii de apărare a organismului în faţa infecţiilor)
– Ginsengul (Panax ginseng)- Rădăcina acestei plante este considerată una dintre cele mai bune adaptogene, motiv pentru care este folosită cu succes într-o mare varietate de boli. Plantele adaptogene sunt cele care măresc capacitatea şi viteza de adaptare a organismului la condiţiile neprielnice de viaţă (frig, stres, absenţa luminii, carenţe de alimentaţie etc.)
– Maghiranul (Majorana hortensis) – are efecte de mărire rapidă a temperaturii organismului, producând un fel de acces de febră (deloc dezagreabil), care permite sistemului imunitar să acţioneze extrem de eficient
– Macesul – este foarte bogat in vitamina C si nu numai ca intareste imunitatea, dar este si un excelent tonic.
– Catina alba – fructele ei sunt bogate in vitamina C. Sucul de catina este un tonic excelent si intareste imunitatea.
– Frunzele de coacaz negru – sucul lor este bogat in vitamina C si in pigmenti care stimuleaza circulatia si sistemul imunitar.
Nu exista nici un comentariu adaugat pana acum.
Adauga tu primul comentariu